Sinds 8 oktober jl. is bij Uitgeverij WBOOKS te Zwolle voor het luttele bedrag van € 24,95 een nieuw overzichtswerk over de Moderne Devotie te koop. De omvang is 272 pagina’s, en op vrijwel alle pagina’s staat een afbeelding, waarvan de meeste in kleur. De hoofdredactie van het boek was in handen van Rijcklof Hofman (Titus Brandsma Instituut) en Anna Dlabačová (Universiteit Leiden).

De beeldredactie werd verzorgd door Wendy Litjens, eveneens verbonden aan het Titus Brandsma Instituut. Met de publicatie van dit overzichtswerk is een lang gekoesterde wens van het Titus Brandsma Instituut in vervulling gegaan om met een team van specialisten – aan De Moderne Devotie hebben 46 deskundigen uit binnen- en buitenland meegewerkt! – te komen tot een veelzijdig encyclopedisch overzichtswerk van de Moderne Devotie. Het boek kan besteld worden bij Uitgeverij WBOOKS te Zwolle.  

Meer info, zie het blogbericht van Anna Dlabačová: De kater die een handschrift ruïneerde en andere verhalen: De Moderne Devotie voor een breed publiek.

Het nieuwe boek werd op 6 oktober 2018 gepresenteerd in de hervormde kerk te Windesheim juist onder Zwolle. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Arie Slob, Minister van Onderwijs, het tweede exemplaar door Sr Francis-Joseph Legrand van het Engels klooster te Brugge. Een verslag van de presentatie, met de mogelijkheid 51 foto’s aan te klikken, waarvan er 49 zijn geschoten door Joop van Putten en 2 door Nico Lettinck, vindt u op de website van het Titus Brandsma Instituut.

Voorafgaand aan de overhandiging stelde Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut) in een aanstekelijke toespraak het boek kort voor. Hier is de volledige tekst van zijn voordracht.

Museum Geert Groote Huis te Deventer heeft naar aanleiding van de verschijning van het nieuwe overzichtswerk De Moderne Devotie een tentoonstelling ingericht, waarin het boek en de Moderne Devotie centraal staan. Deze reizende tentoonstelling is tot 27 januari 2019 in Deventer te bezichtigen. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Zwolle, waar deze in het Historisch Centrum Overijssel onderdak zal vinden. Adres: Museum Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer, 0570 85 89 99, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., geopend: woensdag tot en met zaterdag: van 11.00 uur tot 16.00 uur, zondag: van 13.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie vindt u hier: Expositie: De Moderne Devotie"Spiritualiteit en cultuur vanaf de late middeleeuwen.

In de media: 

Het nieuwe boek heeft in de pers veel aandacht gekregen. Zo kunt u op de landelijke zender Radio Maria een interview van 47 minuten beluisteren. Pater Elias is op 8 oktober 2018 in gesprek geweest met de beide hoofdredacteuren Rijcklof Hofman en Anna Dlabačová; via internet is het interview hier terug te luisteren:

https://soundcloud.com/radiomarianl/2018-10-08-rijcklof-hofmananna-dlabacova-moderne-devotie-spiritualiteit-vanaf-late-middeleeuwen?in=radiomarianl/sets/aan-tafel-met

U vindt dit interview ook hier:

https://www.radiomaria.nl/?page_id=3505 

Ook op de landelijke zender Radio 1 is op 14 oktober 2018 in het programma OVT aandacht aan het nieuwe boek besteed. Jos Palm en Paul van der Gaag interviewen Anna Dlabačová en Robien van Ee, beheerder van Museum Geert Groote Huis te Deventer. Dit korte interview vindt u hier:

https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpen/474963-grote-geert 

Ook regionaal dagblad De Stentor heeft een paginagroot artikel aan het nieuwe boek gewijd. Redactrice Marion Groenewoud interviewde hiervoor Clemens Hogenstijn en Rijcklof Hofman. Het Nederlands Dagblad heeft eveneens een uitgebreide boekbespreking opgenomen. 

Rijcklof Hofman en Anna Dlabačová zijn a.s woensdag, 24 oktober 2018, van 19.00-21.00 u., te beluisteren bij Radio Sleutelstad; u kunt dan live luisteren door deze site op de computer te kiezen: https://sleutelstad.nl/player . Dit programma kan enkele dagen later worden nageluisterd door deze link aan te klikken: https://sleutelstad.nl/luisteren/ en vervolgens het juiste programma aan te klikken.

 

Auteur:   Anna Dlabačová en Rijcklof Hofman (red.)
Aantal pagina's:   272
Uitgever:   WBOOKS
Jaar van uitgave:   2018
ISBN:   9789462582958